ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ

ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Elektronik cihaz ve sistemlerin tasarımı, montajı, bakımı ve onarımı konularında teorik ve pratik mesleki bilgilerle donatılmış, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyan, üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, insani ve mesleki etik değerlerine sahip, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikliteknik elemanlar yetiştirmek programımızın misyonudur.

 

Donanımlı laboratuvar altyapısıyla uygulamalı eğitim-öğretim ve bilgi odaklı araştırma-geliştirme faaliyetlerini benimseyen, üniversite-sanayi iş birliğini daha da güçlendirerek sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren,  üniversite tercihlerinde ilk sıralarda yer alan, insanlık ve doğa yararına hizmet eden iletişimi güçlü teknikerler yetiştirmek programımızın vizyonudur.

 

 

PROGRAM PROFİLİ

Programın amacı; elektronik teknolojisinin temeli üzerine kurulan elektrikli cihazlar, güvenlik sistemleri, iletişim araçları, otomasyon sistemleri, tıbbi cihazlar, endüstriyel sistemler gibi birçok uygulama alanında ihtiyaç duyulan nitelikli teknik eleman ihtiyacını karşılamaktır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Uygulama gerektiren mesleki dersler Elektronik laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Elektronik ve Otomasyon Bölümü bünyesinde yer alan Elektronik Teknolojisi Programı elektronik sistemlerin tasarımı, montajı, bakımı ve onarımı üzerine uzmanlaşmış, bu konularda bilgi ve becerilere sahip sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Programın AR-GE çalışmaları, yeni entegre devrelerin tasarımı ve simülasyonu, gömülü sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi, elektronik malzemelerin elektriksel ve mekanik özelliklerinin karakterizasyonu ve analizi, elektronik cihazların enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalar, Endüstriyel otomasyon sistemlerinin tasarımı, programlanması ve optimize edilmesi gibi sektöre teknolojik çözümler sunmak ve sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmalarıyla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Bir Elektronik laborutuvarı, internet altyapısı olan dört bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Her laboratuvarımızda 30’ar adet bilgisayar bulunmaktadır. Diğer bölümlerce ortak kullanılan 20 dersliğimiz bulunmaktadır. Ayrıca tüm kapalı alanlarımızda ve açık alanımızın büyük bir bölümünde WIFI internet hizmeti verilmektedir.

Ayrıca okulumuzun dışında üniversitemizin Sosyal Yaşam Merkezinde dört bilgisayar laboratuvarı mevcut olup talep halinde kullanılabilmektedir. Kuluçka Merkezimizde 3D yazıcı, çeşitli mikrodenetleyicilerle, Arduino ve Raspberry Pi ile çalışmalar geliştirebilmek için imkan sağlanmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Elektronik Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

Elektrik Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektronik Mühendisliği

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği

Fizik

Havacılık Elektrik ve Elektroniği

Kontrol Mühendisliği

Meteoroloji Mühendisliği

Uçak Elektrik-Elektronik

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Mezunlarımız elektrik ve elektronik devre ve devre gereçleri üreten tesislerde, asansör imalat ve montajında, bilgisayar sistemlerinde (yazılım, montaj, tamir), haberleşme sektöründe, otomasyon sektöründe, güç elektroniği sektöründe, biyomedikal cihaz sektöründe, güvenlik sistemleri sektöründe, CNC makineleri sektöründe çalışabilirler. Ayrıca gıda, tekstil, otomotiv, uçak, savunma sanayileri gibi alanlarda faaliyet gösteren büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde istihdam edilebilirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt yaptıran öğrenciler ise hazırlık sınıfı eğitimini tamamladıktan sonra 1. Sınıf derslerine kayıt yaptırabilirler. 

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Aytekin ERDEM

Doç.Dr. Gürcan UZAL

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nihan BASMACI FİLİZ

Öğr. Gör. Dr. Figan DALMIŞ

Öğr. Gör. Zafer BAYRAM

Öğr. Gör. Fatih ÖZEN